tiistai 14. toukokuuta 2013

Rinnallasi?

Luin juuri Iltalehden jutun, jossa Angelina Jolien kerrottiin poistattaneen molemmat rintansa pienentääkseen riskiään sairastua rintasyöpään. Aluksi olin ihmeissäni ja ajattelin, että eihän nyt ole aprillipäivä. Tämä tuntui siis todella uskomattomalta, sillä asia on aika tabu ja lisäksi en ole tiennyt asiasta paljoakaan. Katsoin joskus jonkun brittiläisen, dokumentin tapaisen, ohjelman, jossa naiset kertoivat juuri tästä samasta asiasta, ja jossa muutenkin käsiteltiin rintasyöpää. Muistaakseni siinä mainittiin mm. rintasyövän olevan havaittavissa magneettikuvauksella jopa puoli vuotta ennen kuin se näkyy ultraäänessä? En siis mene tätä vannomaan, mutta muistaakseni ohjelmassa kerrottiin näin. Ohjelmasta minä kuitenkin ensimmäisen kerran sain tietää naisten poistattavan rintojaan rintasyövän pelossa.

Asia on minulle itselleni tärkeä, koska äitini sairasti rintasyöpää pari vuotta sitten. Edelleen hän käy kontrolleissa, ja itsekin tutkin omat rintani epäsäännöllisen säännöllisesti, eli en läheskään niin usein kuin olisi hyvä. Eihän se vie aikaa, eikä ole edes kamalan vaikeaa, mutta enpä ole ennen äitini sairastumista asiaa edes ajatellut. Olisi ehkä hyvä, jos tällaiset asiat kerrottaisiin jo vaikka yläasteella terveystiedon tunneilla, sillä aika usein naiset taitavat itse kasvaimen havaita, ja mitä aiemmin sen havaitsee, sitä suurempi todennäköisyys on, että paranee. Joten muistakaa tutkia rintanne säännöllisesti, ja käykää vaikka lääkärillä, joka neuvoo teille, miten ne tutkitte.

Takaisin rintojen poistamiseen vielä. En siis todellakaan tiedä asiasta mitään. Sen, että niin tehdään, en muuta. Mutta en tiedä onko se edes kovin yleistä, ja tehdäänkö sitä edes Suomessa? Jos tehdään, missä, miten, miksi. Mitä se maksaa, entä implantit? Haluaisin ottaa asiasta selvää, koska dokumentin katsottuani olin asiasta todella kummissani. Mutta nyt kun luin tuon Angelina Joliesta kertovan uutisen, se tuntui paljon todellisemmalta, että joku niin tekee oikeasti. Tätähän Jolie juuri toivoi tuodessaan asiansa julki. Että naiset uskaltaisivat tehdä sen. En tosin tiedä, kuinka suuri riski minulla on sairastua rintasyöpään. Tuo Jolien geenitesti, siitä mainittiin myös katsomassani dokumentissa, mutta en tiedä siitäkään oikeastaan mitään, mutta se vaikuttaa siltä, että sellaisen haluaisin. Taaskaan en tiedä mistä.

Kuva: http://www.soc.ucsb.edu/sexinfo/sites/default/files/files/styles/large/public/field/image/breast-cancer-awareness-1000%20%281%29.jpg

Nyt menee henkilökohtaiseksi. hui. Aion varata ajan lääkärille, ja selvittää asioita. Olen käynyt pari kertaa yksityisellä gynekologilla, mutta viimeksi kävin kunnallisella, ja aion nytkin varata ajan sinne. Yksityisellä puolella luulisi onnistuvan vaikka minkä, mutta entäs kunnallisella? Jos tiedätte yhtään vastauksia näihin kirjaviin kysymyksiini, otan niitä mielelläni vastaan :) Seuraavaksi taidan siirtyä Googlen puolella asioita tutkimaan, mutta koska olen aika kriittinen internetin sisällön suhteen, haluan keskustella asiasta myös lääkärin kanssa. Tuo geenitesti siis näin alkuun, rintojen poistattaminen tuntuu todella kaukaiselta ajatukselta, vielä. Tunnen itseni siihen liian nuoreksi. Mutta olenko? Mitä jos riskini sairastua rintasyöpään onkin lähempänä 100%:a? Toivon tietenkin, ettei näin olisi, mutta jos on, joudunko harkitsemaan rintojen poistoa lähivuosina? Tämä on niin syvä aihe, etten edes uskalla tähän vielä kunnolla upottautua. Selvitän asiaa, ja mikäli jotain parempaa tietoa saan, kerron.

Halusin tuoda tämän aiheen esille lähinnä siksi, että tuo rintojen poistaminen on todella tuntematonta, en tiedä tietävätkö useimmat naiset edes tästä mahdollisuudesta. Ja jos implantit ovat onnistuneet, niin huomaako sitä sitten edes kukaan. Äh, haluaisin oikeasti paneutua aiheeseen enemmän, mutta tietotasollani tämä menisi vain kyselemiseksi ja epämääräiseksi pohdinnaksi. Mielipiteet, kommentit, vastaukset, kaikki on tervetullutta. Haleja :)

Edit// Tässä vielä linkki alkuperäiseen tekstiin: My medical choice by Angelina Jolie

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti