torstai 30. toukokuuta 2013

Sämpylämania


Olen viimeaikoina tehnyt todella usein sämpylöitä. Syömme todella vähän leipää, en edes muista, koska olisin viimeksi sitä kaupasta ostanut, koska itse olen niin nirso leivän suhteen. Lähes kaikki vaaleat leivät maistuvat mielestäni teollisilta, joten itsetehdyt sämpylät ovat meillä sitä "herkkuleipää". Kuten kuvasta näkyy, en panosta niinkään ulkonäköön vaan makuun :D Toisin sanoen teen mahdollisimman "löysän" taikinan, sellaisen, että siitä juuri ja juuri saa muotoiltua jotain, ja heitän epämääräisiä taikinapaloja pellille ja sämpylät ovat rumia, mutta hyviä. Yleensä teen sämpylät vähän niin ja näin reseptin mukaan, mutta tässä kuitenkin suunnilleen se resepti, jota noudatan:

Sämpylät
5dl maitoa
1tl sokeria
3/4tl suolaa
0,5dl öljyä
1pss kuivahiivaa
5dl kaurahiutaleita
5dl vehnäjauhoja


  1. Lämmitä maito, sekoita siihen suola, sokeri, kuivahiiva, kaurahiutaleet ja suurin osa jauhoista. Lisää öljy ja loput jauhoista.
  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Lämmitä uuni 225°C. Muotoile taikinasta sämpylöitä pellille, anna kohota hetki (itse en yleensä jaksa :D) ja paista uunissa n. 10min.
Sämpylät ovat siis todella helppoja, ja kun tämä sämpyläbuumi minulle iski, mietinkin, miksen niitä usemamin tee. Ja nyt teen niin usein, että ihmettelen sitäkin :D Itse olen lisäksi laittanut sämpylöiden päälle joskus unikonsiemeniä tai pellavansiemeniä, tuovat vähän vaihtelua, ainakin ulkonäköön. Muunnoksiahan näihin on vaikka mitä, porkkanaraastetta, juustoraastetta jne, joten kannattaa kokeilla ja soveltaa. Esimerkiksi kaurahiutaleet olen usein (kun kaurahiutaleet ovat loppu) korvannut neljän viljan hiutaleilla. Eli ei muuta kun leipomaan :))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti